Предоставяме ви превод на материала на Consumer Reports, свързан с рисковете,

...
Предоставяме ви превод на материала на Consumer Reports, свързан с рисковете,
Коментари Харесай

Какво да откажем, когато чакаме дете

Предоставяме ви превод на материала на Consumer Reports, обвързван с рисковете, които може да настъпят при раждане с използването на някои от най-разпространените медицински процедури. Изследванията и данните са за Съединените щати, само че защото и десетте показани интервенции са необятно застъпени в България, считаме, че съветът към родилките да имат едно мислено, когато пристъпват към тях, важи с цялостна мощ и у нас.

Въпреки че Щатите разполагат със опазване на здравето, което надвишава по бюджет здравните системи в останалите елементи на света, бебетата и майките получават не толкоз добра грижа, колкото в някои други развити страни. Децата в Съединени американски щати са двойно по-застрашени от гибел преди първия си рожден ден спрямо тези в Япония и Финландия да вземем за пример. В момента Америка се намира след 59 други страни в предварителната защита на майчината смъртност по време на раждане и е една от осемте страни в света, дружно с Афганистан и Салвадор, в които смъртността при майките пораства.

Защо? Отчасти поради това, че американските майки към този момент не са толкоз здрави, колкото в предишното, „ което способства за по-високорискови бременности “, споделя доктор Даян Аштън – заместник-директор по здравната част на March of Dimes (американска неправителствена организация, работеща в посока подобряването на здравето на майките и бебетата, бел. ред.).

Но другата съществена причина за това може би се крие във обстоятелството, че лекарската целенасоченост наподобява взема превес над положителния излаз. Американската здравна система се е трансформирала в машина за раждане, която постоянно се движи по свое лично разписание, вместо да следи по-трудно предвидимия „ график “ на майките и бебетата. Това, което кара тази „ машина “ да се движи непрекъснато, са софтуерните намеси – животоспасяващи в някои обстановки, само че и много бъркащи се в естествените, здравословни процеси и увеличаващи заплахата, в случай че се ползват неуместно.

Един образец: увеличаващият се в Америка брой цезарови разрези. Средно едно на всяко три бебетата идва на този свят посредством раждане с интервенция. Когато цезаровото сечение не се постанова по медицински аргументи, може да навреди на майките и на бебетата доста повече, в сравнение с да им помогне.

Д-р Аарън Б. Кагий, началник на Катедрата по акушерство и гинекология към Орегонския медицинския университет за здраве и просвета в Портланд, отбелязва, че макар покачващия се през последните няколко десетилетия брой секцио в страната, не се вижда спад в детската смъртност. „ Всъщност, в противен случай, започваме да отчитаме увеличение на майчината смъртност “, споделя той.

Обезпокоени от този факт, през март 2014 година Кагий и негови сътрудници от Американския съюз по акушерство и гинекология (АСАГ) и Дружеството за майчино-ембрионална медицина (ДМЕМ) популяризират рекомендации, целящи безвредното понижаване на броя на непотребните цезарови разрези.

АСАГ си партнират и с Американската академия на фамилните лекари (ААСЛ) като част от акцията „ Избирай мъдро “, с цел да предупредят обществото за прекомерното потребление на две други доста публикувани интервенции по време на бременността: плановите раждания и предизвикването на раждане без основателна здравна причина.

Разбира се, концепцията не е да се отхвърлят всички интервенции. Посоката, в която може да поеме едно раждане, няма по какъв начин да бъде следена изцяло. В някои обстановки предизвикването на контракции или осъществяването на цезарово сечение са най-безопасният избор. И тогава затрудненията са изключение, а не предписание.

Но изследванията сочат, че когато не са медицински оправдани, изброените по-долу интервенции може да доведат до злополучен край и за майките, и за бебетата.

1. Цезарово сечение при нискорисково първо раждане

Цезаровото сечение крие прочут брой опасности, а „ най-безопасният способ и за майката, и за бебето е протичащото без затруднения вагинално раждане “, споделя доктор Катерин Спонг, завеждащ на филиала по бременност и перинатология към Института за детско здраве и човешко развиване „ Юнис Кенеди Шрайвър “.

Най-добрият метод да се редуцират изцяло цезаровите разрези е като се понижи броят им измежду дамите с нискорискова бременност, които раждат за първи път. Първоначалното цезарово сечение „ предопределя напълно репродуктивния живот на дамата “, споделя доктор Елиът Мейн – медицински шеф на калифорнийската стратегия за качествена майчина грижа, имаща за цел да понижи непотребните цезарови разрези в щата. „ В тази страна, в случай че първото ти раждане е с цезарово, вероятността всяко последващо също да е с такова е 90 % “, добавя той.

Цезаровото сечение е сериозна интервенция. Така че не е чудно, че когато процентът на осъществяваните процедури спада, спада и броя на другите затруднения и по-специално зараза или болежка към разреза. Секциото също по този начин може да усложни бъдещи бременности, да усили заплахата от проблеми с плацентата, от ектопични бременности (тези, които протичат отвън матката) или от скъсване на стената на матката при белега. Рисковете нарастват с всяко последващо раждане с цезарово сечение.

В някои обстановки – в случай че майката диша затруднено или достигането на О2 до бебето е нарушено, раждането с интервенция е безусловно неотложно. Жените могат да усилят възможностите си за отбягване на непотребното секцио, като намерят здравно лице или лечебно заведение, което поддържа вагиналното раждане. Когато избирате доктор и болница или родилен център, попитайте за % на цезарови разрези и най-много за % при нискорискови раждания.

Целият текст четете на noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР